Bir web sitesi tarafından, değişik semtlerde bulunan çok sayıda veteriner klinik ve polikliniğin çalışma saatleri, adres, telefon ve haritadaki konumları paylaşılarak reklam yasağı delinmeye çalışılmış ve aracılık yapmak suretiyle mesleğimiz üzerinden menfaat sağlama suçu işlenmiştir. Diğer taraftan yalnızca web sayfasında isimlerine yer verilen veteriner klinik ve polikliniklerinin açık olduğu ve hizmet verdiği şeklinde bir algı oluşturulmuştur. Buralara yönlendirme yapıldığı ve talep oluşturularak hayvan sahiplerinin yanıltıldığı görülmüştür.
Bu durumun tespit edilmesinin ardından web sitesinde ismi bulunan veteriner klinik ve polikliniklerine, mevzuata aykırı bir şekilde örtülü reklam yapılıyor olması nedeniyle işlem başlatılmıştır. Soruşturmanın ilk aşamasında verilen cevapların tamamında, bilgi ve onay alınmadan klinik ve poliklinik adlarının kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Mevzuata aykırılık oluşturan bu durumun sonlandırılması için, ilgili web sitesine karşı odamız avukatı tarafından gerekli yasal girişimlerde bulunulmuştur. Ayrıca veteriner klinik ve polikliniklerin kendi başvurularını yaparak yasal haklarını kullanmaları için, oda avukatımız tarafından hazırlanan örnek dilekçeler kendilerine gönderilmiştir. Böylelikle hem hukuk sürecini hızlandırmak hemde bu tür durumlar karşısında farkındalık oluşturularak, bilgi ve mücadele tecrübesi kazanılması hedeflenmiştir.
Sağlığın ticarileşmesi ve haksız rekabetin önlenmesi, çalışma barışı ve mesleki saygınlığımızın zarar görmemesi için aynı duyarlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Bu tür durumlarda kullanılmak üzere hazırlanmış olan örnek dilekçe ektedir.
Saygılarımızla.
Bilindiği üzere 6343 sayılı meslek icra Kanunumuzun 33. Maddesi gereği Veteriner Hekimler Odaları;
a) Sanat icrası hakkındaki mevzuatın gereği gibi uygulanmasını temin etmek;
b) İş veya hasta sahipleri ile oda azası arasında aracılık yapanları meslek ve sanatın icrasında gayrimeşru menfaat sağlamak gibi mevzuat ve meslek adabına yakışmayacak harekette bulunanları önlemek ve bu kanunda menedilmiş olan her türlü reklam ve propagandaya meydan vermemek;
ile görevlendirilmiştir.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası olarak, gerek 6343 sayılı meslek icra Kanunumuz, gerekse ilgili diğer mevzuat gereği, veteriner hekimlerin reklam verme yasağı ile ilgili her türlü ihlallerin takipçisi olacağımızı daha önce sizlere duyurmuştuk. İlk duyurudan itibaren üyelerimizin çok büyük bir çoğunluğu çağrılarımıza uymuş, çalışma barışını sağlama ve mesleki saygınlığı koruma çabasında meslek odamıza destek olmuşlardır.
Ancak, Oda’mızın mevzuatı hatırlatan tüm bu uyarılarına karşın, az sayıda üyemizin reklam vermeye, çalışma barışını bozarak, mevzuat dışında davranmaya devam ettiği, ticari yaklaşımla toplum nezdinde veteriner hekimlik mesleğinin saygınlığına zarar verdiği, haksız ticari kazanç sağladığı, hayvan sahiplerine yönelik talep yaratıcı paylaşımlarda bulundukları hem sizlerden gelen şikayetlerle hem de Oda’mız tarafından tespit edilmiştir. Israrlı olarak reklam yasağına uymayan bu meslektaşlara karşı İVHO tarafından disiplin soruşturması başlatılarak Oda Haysiyet Divanı’na sevk edilmişlerdir. Bunun sonucunda Oda’mız Haysiyet Divanı tarafından, reklam yasağı ihlalleri sabit olan üyelerimiz hakkında 6343 sayılı meslek icra Kanunumuz gereği, yazılı ihtar, para cezası ve çeşitli sürelerle meslekten geçici men cezaları verilmiştir.
Reklam yasağına uymadıkları için ceza alan üyelerimizin, Yüksek Haysiyet ve İdare Mahkemelerine yaptıkları itirazların büyük bir çoğunluğu reddedilmektedir.
Mahkemeler, reklam yasağına uymayan bazı veteriner hekimler hakkında, yazılı ihtar, para cezası ve meslekten geçici men ile ilgili disiplin cezalarını hukuka uygun bulmuştur. İstanbul’da reklam yasağına ısrarla uymayan ve ihlali sabit olan üyelerimiz hakkında İVHO Haysiyet Divanı tarafından; 32 adet Yazılı İhtar, 7 adet Para Cezası, 12 adet 15 günden 3 aya değişen oranlarda Meslekten Geçici Men cezaları verilmiştir.
Ayrıca sağlık hizmetlerinde yasak olan reklam sebebiyle Haysiyet Divanı ve Mahkemelerin dışında Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu da, reklam, örtülü reklam, tanıklı reklam gibi paylaşımlar takibe almakta, reklam durdurma ve idari para cezası uygulamaktadır ve Reklam Kurulundan ceza alan veteriner hekimler de mevcuttur. Reklam Kurulu, idari işleme konu ihlalin tekrarlandığı durumlarda, on katına kadar ceza uygulama yetkisine sahiptir.
İVHO olarak isteriz ki, tüm meslektaşlarımız mesleğini etik çerçevede mevzuata uygun olarak yapsın ve herhangi bir disiplin cezası ile karşılaşmasın. Fakat daha önceleri de duyurduğumuz üzere, her tür mevzuat ihlallerinin takipçisi olacağız, mesleğimizi yüceltecek her gelişmenin yanında olduğumuz gibi, mesleğimize zarar verebilecek her girişimin de karşısında olmaya devam edeceğiz.
Meslektaşlarımızın mevzuat çerçevesindeki yaptırımların muhatabı ve mağduru olmamaları için, mesleki faaliyetlerini ilgili mevzuat, deontoloji ve etik kurallara uygun biçimde sürdürmelerini önemle hatırlatırız.
Saygı ve sevgilerimizle.
12 Mart 2023 tarihli 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7440 Sayılı
"Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"
un 10.maddesi 18. fıkrasına göre; 31/12/2022 tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla ödenmemiş olan; meslek mensuplarının üyesi oldukları odalara olan aidat borçları da yapılandırma kapsamına alınmıştır.
Kanun kapsamında başvuru, bildirim ve beyan süreleri son başvuru tarihi 03/07/2023, ilk taksit ödeme süreleri ise 31/07/2023 tarihine (bu tarih dahil) uzatılmıştır. Yapılandırma kapsamında faizsiz olarak 6 taksitte borçlarını ödemek isteyen üyelerimizin Odamıza bizzat gelerek veya ekteki formu imzalı olarak taratıp muhasebe@ivho.org.tr adresine göndererek müracaat etmeleri gerekmektedir.
Saygılarımızla;
İVHO Yönetim Kurulu
Cumhuriyetin yüzüncü yılında Cumhuriyet tarihimizin en önemli seçimlerinden birisi olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri 14 Mayıs 2023’te yapılacak.
Seçimlere, ülke tarihimizin en büyük felaketlerinden birisi olan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinin acısını duyumsayarak giriyoruz.
Ülke olarak ekonomiden siyasete, dış politikadan güvenliğe, kamu yönetiminden adalete, kentleşmeden çevreye, tarımdan gıdaya, sağlıktan eğitime kadar her alanda büyük sorunlarla yüz yüzeyiz.
NASIL BİR ÜLKE İSTİYORUZ?
Bilindiği üzere 6343 sayılı meslek icra Kanunumuzun 33. Maddesi gereği Veteriner Hekimler Odaları;
a) Sanat icrası hakkındaki mevzuatın gereği gibi uygulanmasını temin etmek;
b) İş veya hasta sahipleri ile oda azası arasında aracılık yapanları meslek ve sanatın icrasında gayrimeşru menfaat sağlamak gibi mevzuat ve meslek adabına yakışmayacak harekette bulunanları önlemek ve bu kanunda menedilmiş olan her türlü reklam ve propagandaya meydan vermemek;
ile görevlendirilmiştir.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) olarak, gerek 6343 sayılı meslek icra Kanunumuz, gerekse ilgili diğer mevzuat gereği, veteriner hekimlerin reklam verme yasağı ile ilgili her türlü ihlallerin takipçisi olacağımızı daha önce sizlere duyurmuştuk. Ne mutlu bizlere ki ilk duyurudan kısa bir süre sonra dahi, İstanbul’da veteriner hekimler tarafından, bilhassa Google arama motoru gibi yerlerde verilen reklam yasağı mevzuatına meslektaşlarımızın % 90’nından fazlası tarafından uyulmuştur.
Ancak, Oda’mızın mevzuatı hatırlatan tüm bu uyarılarına karşın, İstanbul’da faaliyet gösteren 1.004 adet klinik sayısına oranlandığında az sayıda da olsa üyemizin reklam vermeye, çalışma barışını bozarak, mevzuat dışında davranmaya devam ettiği, veteriner hekimliğe ticari bir görünüm verdiği, haksız ticari uygulamalara sebep olduğu, hayvan sahiplerine yönelik talep yaratıcı paylaşımlarda bulundukları hem sizlerden gelen şikayetlerde hem de Oda’mız tarafından tespit edilmiştir. Hatta bazılarının gündüz reklam vermeyip, gece belli saatler arasında reklam verdiği saptanmıştır. Israrlı olarak reklam yasağına uymayan bu meslektaşlara karşı İVHO tarafından disiplin soruşturması başlatılarak, Oda Haysiyet Divanı’na sevk edilmiş, bunun sonucunda Oda’mız Haysiyet Divanı tarafından, reklam yasağı ihlalleri sabit olan üyelerimiz hakkında 6343 sayılı meslek icra Kanunumuz gereği, yazılı ihtar, para cezası ve çeşitli sürelerle meslekten geçici men cezaları verilmiştir. Bu cezaları alan üyelerimizin neredeyse tamamı Türk Veteriner Hekimleri Birliği Haysiyet Divanı’na itirazda bulunmuşlardır. Yüksek Haysiyet Divanı itirazda bulunan üyelerimizin disiplin soruşturması dosyalarının büyük çoğunluğunu İVHO Haysiyet Divanı kararı yönünde onaylamıştır. Bunun üzerine reklam yasağına uymadığı için ceza alan üyelerimiz, mahkemeye itiraz haklarını kullanmış ve bu kararların kaldırılması yönünde İdare Mahkemelerine dava açmışlardır.
Reklam yasağına uymadıkları için ceza alan üyelerimizin, İdare Mahkemelerinde yaptıkları itiraz süreçlerinin çoğunluğu devam etmekle beraber, Mahkemeler, reklam yasağına uymayan bazı veteriner hekimler hakkında, yazılı ihtar, para cezası ve meslekten geçici men ile ilgili disiplin cezalarını hukuka uygun bulmuştur. İstanbul’da reklam yasağına ısrarla uymayan ve ihlali sabit olan bir veteriner hekim hakkında İVHO Haysiyet Divanı tarafından, ayrı ayrı dosyalardan toplam 270 gün (dokuz ay) süreyle verilen meslek icrasından geçici men kararı ile 27 Mart 2023 tarihinden başlamak üzere ruhsatına ceza süresi bitimine kadar, 9 ay süreyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından el konulmuştur.
Ayrıca sağlık hizmetlerinde yasak olan reklam sebebiyle Veteriner Hekimliği alanında Mahkemelerin dışında Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu da arama motorlarında anahtar kelime yoluyla, ücretsiz sponsorlu reklam ibareli, diğer sosyal medya ortamlarında sponsorlu reklam ya da hikayelerde, hatta web sayfası içeriklerinde, televizyon kanallarında vb internet ortamında reklam, örtülü reklam, tanıklı reklam gibi paylaşımlara geçit vermemekte, reklam durdurma ve idari para cezası uygulamaktadır, reklam konusunda Reklam Kurulundan ceza alan veteriner hekimler de mevcuttur. Reklam Kurulu, idari işleme konu ihlalin tekrarlandığı taktirde on katına kadar ceza uygulayabilme yetkisine de sahiptir.
İVHO olarak isteriz ki, tüm meslektaşlarımız mesleğini etik çerçevede mevzuata uygun olarak yapsın ve herhangi bir disiplin cezası ile karşılaşmasın. Fakat daha önceleri de duyurduğumuz üzere, her tür mevzuat ihlallerinin takipçisi olacağız, mesleğimizi yüceltecek her gelişmenin yanında olduğumuz gibi, mesleğimize zarar verebilecek her girişimin de karşısında olmaya devam edeceğiz.
Meslektaşlarımızın mevzuat çerçevesindeki yaptırımların muhatabı ve mağduru olmamaları için, mesleki faaliyetlerini ilgili mevzuat, deontoloji ve etik kurallara uygun biçimde sürdürmelerini önemle hatırlatırız. Tüm meslektaşlarımızın ilgili hususları ve açıklanan diğer hükümleri gönülden yerine getireceğine inancımız tamdır.
Saygı ve sevgilerimizle.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği, 69 yıl önce 9 Mart 1954 yılında 6343 sayılı Kanunla kurulmuş, kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. TVHB, mesleğin çatı örgütü olarak 56 il ve bölge odası ile birlikte ülkemizdeki tüm veteriner hekimleri temsil etmektedir.
Veteriner hekimler, başta hayvan sağlığı ve refahı olmak üzere, gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı, çevre sağlığı, biyogüvenlik, biyoteknoloji, antimikrobiyal direnç ve iklim krizi gibi dünyanın önündeki en stratejik alanlarda sorumluluk üstlenmekte ve çalışmaktadırlar.
TVHB bir taraftan Anayasaya uygun olarak üyelerinin hak ve yetkilerini korurken, bir taraftan da çalışma alanlarıyla ilgili Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve diğer mesleki kuruluşlar ile iş birliği ve ortak çalışmalar yürütmekte, strateji ve politikalar oluşturulmaktadır.
Bu yıl 9 Mart’ta kuruluşumuzun 69. yılını kutlayacaktık, ancak 6 Şubat’ta meydana deprem nedeniyle bugünü bölgede meslektaşlarımızla dayanışma içinde geçirmeye karar verdik. Depremin ilk gününden beri, Birliğimizin koordinasyonunda bölgede gönüllü olarak bulunan 200 veteriner hekimle hem arama kurtarma çalışmalarına katıldık hem de enkazdan çıkan küçük evcil hayvanlara, çiftlik hayvanlarına sağlık hizmeti verdik. Kamu ve serbest çalışan meslektaşlarımız bölgede tam bir seferberlik içinde oldular. Kendileri de depremzede olan birçok meslektaşımız acısını bile yaşayamadan, fedakârca arama kurtarma ve sağlık hizmeti çalışmalarına katıldı.
Hepimizi derinden etkileyen depremde maalesef 27 meslektaşımızı, 10 öğrencimizi kaybettik, onlarcası ise yaralandı. Ailesi depremden etkilenen ve farklı şehirlerde okuyan çok sayıda öğrencimiz mağdur duruma düştü. Yaklaşık 200 meslektaşımızın muayenehanesi tamamen kullanılmaz hale geldi, mesleki uygulamada kullandıkları cihaz, medikal malzemeler, aşıları ve araçları enkaz altında kaldı. Yaşanan tablonun ağırlığı karşısında TVHB olarak Kuruluş Günümüzü kutlamıyor “Veteriner Hekim Dayanışma Günü” olarak ilan ediyoruz. Depremde zarar gören meslektaşlarımızın hayata tutunması, öğrencilerimizin eğitimlerini tamamlayabilmesi ve kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ailelerine destek olabilmek için tüm meslektaşlarımızı tam bir dayanışma seferberliğine çağırıyoruz. Yaralarımızı sarmak için “Birlikte varız” diyeceğiz.
Bu vesile ile yetkilileri deprem bölgesinde bundan sonraki olası riskler için uyarmak istiyoruz; Bölgede 13-14 milyon civarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile daha fazla sayıda kanatlı hayvan bulunmaktadır. Bulaşıcı hastalıklara karşı aşılamalar ve diğer koruyucu hekimlik hizmetlerinin aralıksız sürdürülmesi gerekmektedir. Ayrıca bölgede gerek geçici olarak görev yapan kamu veteriner hekimleri gerekse gönüllü olarak bölgede bulunan veteriner hekimler yakında bölgeden ayrılacaktırlar. Bunların yerine bölgede muayenehanesi bulunan ve depremden etkilenen serbest çalışan meslektaşlarımızın görev yapması acil bir konudur. Aksi takdirde sonuçları afet etkisi yaratabilecek, hayvan ve insan sağlığını tehdit eden salgınların görülmesi kaçınılmaz olacaktır.
Bölgedeki veteriner hekimlerinin görev yapabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı zaman kaybetmeden aşağıdaki önlemleri almalıdır;
• Kliniği yıkılan ve kullanılamaz hale gelen veteriner hekimler için geçici klinik ve yaşam alanı olarak kullanılmak üzere konteyner sağlanmalıdır.
• Klinikleriyle beraber her şeyini kaybeden meslektaşlarımıza bölgede kullanılan aşılar ile ilaç ve diğer malzemeler bir süreliğine ücretsiz sağlanmalıdır.
• Kliniği çalışamaz hale gelen meslektaşlarımızdan talep edenlerin Bakanlık bünyesinde geçici veya kalıcı istihdam edilerek hizmet vermeleri sağlanmalıdır.
• Afet bölgesinde kurulacak prefabrik muayenehane birimleri için mevzuat düzenlemesi yapılmalıdır.
• Bölgede çalışacak veteriner hekimlere kamu bankaları tarafından ilk iki yılı ödemesiz, faizsiz veya düşük faizli kredi verilmedir.
• Kamu dışında, işletme veteriner hekimi olarak çalışan ve çalıştıkları işletmeler zarar gören meslektaşlarımızın mağduriyetleri giderilmelidir.
Türk Veteriner Hekimler Birliği olarak bölgede kalmaya hizmet vermeye, yapılanların takipçisi olmaya devam edeceğiz.
Kuruluş günümüzde tekrar bütün meslektaşlarımızı büyük dayanışmaya çağırıyoruz. Meslek ve ülke olarak yaraları sarmak için “Birlikte varız” demeye davet ediyoruz.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Avcılar Kampüsü’nde yer alan ve Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi olarak hizmet veren binanın, deprem riski nedeniyle boşaltılmasına karar verildi. Başka bir alternatif sunulmadan tahliye kararının verilmesi, uygulamalı eğitimin ortadan kalkması anlamına geliyor. Hekimlik eğitimi bütün süreçleriyle birlikte akademik ve bilimsel bir bütünlük taşır. Veteriner hekimler hayvan sağlığı ve refahının yanında koruyucu hekimlik boyutuyla halk sağlığında da etkin rol oynarlar. Hekimlik eğitiminin önemli bir bölümü laboratuvar uygulamaları ve hastaya yaklaşım gerektiren staj sürecini kapsar. Pandemi boyunca bu süreç sekteye uğramış, öğrencilerimiz nitelikli eğitim alma hakkından yoksun kalmışlardır. Ayrıca İ.Ü. Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’nde 4-5 yıldır yapısal sorunlar nedeniyle eğitim zaten durma noktasına gelmiştir. İstanbul’da 26 Eylül 2019’da yaşanan deprem sonrası Avcılar kampüsü içerisinde yer alan Veteriner Fakültesi binaları hasar görmüştür. Yapılan incelemeler sonrası dekanlık da dahil olmak üzere, ana binaların tümü ağır hasarlı bulunup boşaltılmış, büyük kısmı geçici olarak Büyükçekmece yerleşkesine taşınmıştır. Hastane binalarının ise hafif hasarlı olduğu belirtilmiş, güçlendirme ve prefabrik eklemeler yapılarak eski yerinde hizmete devam etmesine karar verilmiştir. Bu parçalı ve yetersiz koşullarda yapılan uygulamalı mesleki eğitim gerek akademisyenler gerekse öğrenciler için oldukça zorlu olmuştur.
Son olarak 26 Şubat’ta hastane binalarının da boşaltılması kararı ile birlikte, alternatif bir çözüm bulunmadan hekimlik eğitiminin en temel unsuru olan hastayı görerek uygulama yapma olanağı da tamamen ortadan kalkmıştır.
Bu durum ileride telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Şöyle ki;
• Veteriner hekim olarak mezun olacak öğrencilerin uygulamadaki aksaklıklar nedeniyle aldığı eğitimin niteliği tartışılır hale gelecek,
• Büyük bir kazanım olan akreditasyon hakkı riske girecek ve akredite fakülteden mezun olma hakkı kaybedilecektir,
• Bütün bu olanlar hali hazırda eğitim gören öğrencilerimizin mesleğe ve geleceğe dair umutlarını kırmakta, moral motivasyonlarını olumsuz etkilemektedir.
Avcılar kampüsünde bulunan ve birebir aynı süreci yaşayan İşletme Fakültesi’nin yeni binası bir buçuk yıl içinde tamamlanıp teslim edilmiş, Mühendislik Fakültesi binaları büyük oranda bitirilmişken, 4-5 yıldır Veteriner Fakültesi’nin inşaatına bile başlanmamış olması kabul edilebilir bir durum değildir. Ülkemizde veteriner hekimlik eğitiminin ilk adımlarının atıldığı ve mesleğimizin tarihsel sürecinde çok önemli bir yere sahip olan fakültemizin adeta gözden çıkarıldığını düşündüren bu duruma acilen son verilmelidir.
Eğitim öğretim yılının bitmesine 3 ay kalmış olması göz önünde bulundurularak, gerekirse tahliye kararı yeniden gözden geçirilmelidir.
Zaman geçirilmeden klinik bilimlerin hasta karşılayarak uygulamalı eğitim vermesi için alternatif çözümler yaratılmalı, yapımı uzun zamandır devam eden çelik konstrüksiyon yapılı hayvan hastanesi bitirilerek hizmete açılmalıdır. Öğrencilerin daha fazla mağdur olmaması ve üniversitelerinden güzel anılarla ayrılması için tüm imkanlar seferber edilmelidir.
Saygılarımızla;
İVHO Yönetim Kurulu
Ülkemizin 10 şehrini etkileyen depremde maalesef yine canlar kaybettik, yaralılarımız var. Kaybettiklerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz.
Toplum olarak böyle zamanlarda en önemli özelliğimiz dayanışma ruhumuzun en üst düzeyde olmasıdır. Biliyoruz ki herkes bölgedeki vatandaşlarla dayanışma içinde olmak istiyor. Ancak bu istek zaman zaman kaosa dönüşmekte, çabaların boşa gitmesine neden olmaktadır. Lütfen düşündüğünüz her türlü girişimi bölgede bulunan resmi ve gönüllü uzman kurumlarla veya bizlerle iletişim halinde yapmaya çalışınız.
Bu amaçla TVHB Merkez Konseyi olarak ilgili resmi ve gönüllü kurumlarla iletişim içindeyiz. Oluşturduğumuz kriz masasıyla tüm talepler alınacak, ihtiyaçlar ilgili bölgelere yönlendirilecektir.
İlk olarak afet durumları için aramızda protokol olan Kızılay ile görüşülmüş ilk etapta aşağıdaki konularda adımlar atılmasına karar verilmiştir;
1. Ülke genelinde kan bağışı kampanyasına katkı verilmesi (meslektaşlarımız https://www.kanver.org/ sitesinden bulundukları bölgede katılabilir.)
2. Kızılay tarafından oluşturulacak birimlerde veteriner hekimlerin bulunması ihtiyaç duyulan bölgelere yönlendirilmesi (bölgede bulunan meslektaşlarımız oda başkanları üzerinden, bölge dışından destekler için bizimle iletişime geçiniz)
AFAD ile yapılan görüşmelerde bölgede bulunan ve destek olmak isteyen meslektaşlarımızın bulundukları illerde oluşturulan AFAD Kriz Merkezlerine başvurmaları gerektiği bilgisi verilmiştir. Diğer şehirlerden gitmek isteyen meslektaşlarımızın tvhbacil@tvhb.org.tr eposta adresine bildirmesi gerekmektedir.
Diğer kurumlarla planlamalarımız oldukça duyuracağız. Oda yönetimlerimiz yardımlarını şimdilik öncelikle bölgelerinde bulunan belediye, Kızılay, AFAD,AKOM, AKUT gibi kurumlar üzerinden yapabilirler.
Çeşitli belediyeler ve özel kuruluşlardan tarafımıza destek bildirimleri gelmektedir. Bu desteklerin en doğru şekilde iletilmesi için oluşturduğumuz TVHB-Kriz Masası üzerinden bölgedeki Oda başkanlarımızın da katkısıyla bir çalışma yürütülecektir.
TVHB olarak yapılacak her türlü desteğin ve taleplerin organize edilmesi için tvhbacil@tvhb.org.tr adresine mail ile ulaşabilirsiniz.
Prof.Dr.Murat ARSLAN
TVHB Merkez Konseyi Başkanı
Bilindiği üzere 24 Eylül 2022 tarihinde İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın Genel Kurulu yapılmış, 25 Eylül 2022 tarihinde de seçimler gerçekleştirilmiştir. Yapılan seçimler sonucunda oy kullanan meslektaşlarımızın yarısından fazlası önümüzdeki iki yıllık İVHO yönetimi için bizlere tekrar yetki vermiştir. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi, gerektiğinde, Oda’nın ihtiyaçları ve imkanları doğrultusunda emlak edinme ve değerlendirilmesiyle ilgili olarak, Genel Kurul seçilecek yeni Yönetimi ayrıca yetkilendirmiştir. Bu yetkilendirme daha önceki dönemde de mevcut idi.
Üzülerek görüyoruz ki geçen dönemlerde Odamıza kazandırdığımız bir mülk üzerinden seçimin hemen arkasından, maksatlı olarak karalama kampanyası başlatılmıştır. Bu sebeple mesleki kamuoyu ile bu paylaşımı yapmak gerekmiştir.
Bilindiği üzere İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın merkezi Tünel - Beyoğlu’nda bulunmaktadır.
İVHO’nun ülkemizdeki en fazla üyeye sahip olan Oda olması sebebiyle bilhassa toplantılar ve meslek içi eğitimler için
bu Merkez yetmediğinden dolayı toplantılar ve meslek içi eğitimler için sık sık kiralama yoluyla bu ihtiyaç gideriliyordu. Bu da Odamıza mali yük getiriyordu. Odamızın bu ihtiyacını gidermek için Yönetimimiz tarafından 2017 yılında Kadıköy’de bir mülk alımı yapılmıştır. Bu satın alma Oda Merkezimizden sonra alınan ilk satın alma olması açısından da önemlidir.
Bu tarihten sonra çeşitli mesleki toplantılar ve eğitimler burada yapılmaktaydı. Fakat görüldü ki üye sayısı devamlı artan Oda'mıza ihtiyaçlar açısından burası da yetmemekteydi. Bunun üzerine Oda’nın bütçesi ile Kadıköy’de daha önce satın alınan yer de değerlendirilerek yeni ve ihtiyaçlarımızı karşılayacak daha büyük bir yer alımı kararı alındı.
Kurumsal bir emlak şirketi ile satış için anlaşıldı. En yüksek teklifi veren kişiye 2.300.000 TL ye satıldı ve ek olarak boşaltmak için uzun süre taahhüt alındı.
Eş zamanlı olarak yaklaşık 400 m2 olan şimdiki taşınmaz Ziraat Bankası GYO’dan 7.080.000 TL ye satın alındı. Bu yerin alımı için ayrıca 1.900.000 TL banka kredisi kullanıldı.
Örnek vermek gerekirse İstanbul’da emlak fiyatlarında ki değişim hızı dolayısıyla son aldığımız yer aradan geçen birkaç aylık sürede bile iki katından fazla prim yapmıştır. Yeni satın alınan Oda mülkümüzün kıymeti önemli olmakla birlikte, Odamızın çalışmaları, eğitimleri ve meslektaşlarımızın buluşma noktası olması bizler için çok daha önemlidir.
Yeni satın alınan yaklaşık 400 m2 lik yerimizin tadilatı devam etmekte olup tamamlandığında tüm meslektaşlarımıza duyurulacak ve açılışa davet edilecektir.
Yukarıda bahsi geçen alım-satım konuları ve fiyatları Odamızın en yüksek organı olan, 24 Eylül 2022 tarihinde yapılan İVHO Genel Kuruluna katılan meslektaşlarımıza sunulmuş, ayrıntılarıyla tüm meslektaşlarla basılı rapor halinde paylaşılmış olmasına ve Genel Kurul tarafından ibra edilmesine rağmen, bilhassa Genel Kurul’a katılan bazı kişilerce maksatlı olarak bağlamından saptırılmıştır.
IVHO kurumsal bir yapıdır. Tüm iş ve işlemlerinde kanunlara uygun olarak sadece üyesinin yararına adımlar atar. Seçimler yonetimlerin karnesidir. Demokratik yarışlara girenlerin sonuçlarını saygıyla karşılaması ve meslege katkida bulunması mesleğimizin yararınadır. Ayrica oy vererek bu yonetimi secenlerin iradelerine saygı gereğidir. Yönetim ve katkı veren kurullarla birlikte polemiklerden uzak daha büyük adımlar atmakta kararlıyız.
Saygılarımızla;
İstanbul Veteriner Hekimler Odası
Yönetim Kurulu
İstanbul Veteriner Hekimler Odası olarak en önemli projelerimizden birini daha gerçekleştiriyoruz. Eğitim kurumumuz olan; İVHOAKADEMİ için Kadıköy’de satın aldığımız birimde; 120 kişilik konferans salonu, uygulama salonları, kayıt odası ve kafeterya yakında hizmetinizde olacaktır.
İVHOAKADEMİ bünyesinde bilimsel etkinlikler yanında sosyal ve kültürel aktivitelerde yapılabilecektir. İVHOAKADEMİ profesyonel ekibiyle meslektaşlarımınızın, derneklerimizin ve sektör firmalarımızında programlı, bilimsel ve sosyal etkinliklerine açık olacaktır.
Hedefimiz, giderek artan otel maliyetlerinden meslek camiamızı kurtarmak. Öğrencilerimizin, meslektaşlarımızın ve emekli meslek büyüklerimizin bir araya geldiği tamamen bize ait tam gün yaşayan bir merkez yaratmaktır.
Sevgi ve Saygılarımızla;
Prof. Dr. Murat Arslan
İVHO Yönetim Kurulu Adına. Başkan