2023 YILI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Ziyareti

Deprem bölgesinde görev alan ekip içerisinde bulunan kadın meslektaşımız Zülal Yalçınkaya’yı çalıştığı klinikte ziyaret ederek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Kutladık. Ekiplerde görev alan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ederiz.

İSTANBUL VETERİNER ODASI
        YÖNETİM KURULU




2024 YILI

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

8 Mart; ailede ve yaşamın her alanında eşitliğin sağlanması, emek sömürüsü ve ayrımcılığın sonlandırılması, kadının/insan haklarının ihlal edilmesinin önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılmasının talep edildiği gündür.

Uzun mücadeleler sonucunda elde edilmiş kadın hakları kazanımlarının korunması, günümüzde dünden daha büyük bir inanç ve dayanışma gerektiriyor. Fırsat eşitliğinin sağlanmaması nedeniyle kadınlarımız eğitim haklarından yoksun kalıyor, istihdam olanaklarından yararlanamıyor, yönetim ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer alamıyorlar.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin önünü açıyor. Son yıllarda ülkemizde kadın cinayetlerinin önüne geçilememesini, kadına yönelik şiddet ve istismarın artış göstermesinden endişe duyuyoruz. Bunların nedeni yasaların yetersizliği değil; kadını eşit ve özgür bir birey olarak göremeyen zihniyetin sistematik olarak beslenmesidir. Bu nedenle aile içinden başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığına neden olacak politikaların sonlandırılması, sorunun çözümü için anahtar rol oynuyor.

Ülkemiz derin bir ekonomik buhranla karşı karşıya, işsizlik ve yoksulluk bu süreçte kadınları daha çok baskı altına almakta. Uygulanan istihdam, sağlık ve sosyal güvenlik politikaları kadınları erkeklere bağımlı kılarak daha da yalnızlaştırdı. Hasta, yaşlı, çocuk bakımını ve ev işlerini kadının görevi gören, ev içi emeği tanımlamayan, kadınlara evdeki görevlerini de ihmal etmemek adına esnek ve kısmi zamanlı olarak çalışma stratejilerini dayatan bu sistem kadınları eve mahkûm etti.

Kadınları toplumsal hayatın dışına iten ayrımcı ve cinsiyetçi politikalar yerine onların ekonomik, sosyal ve siyasal alanda eşit olarak yer almasını sağlayacak mekanizmalar geliştirilmelidir. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde kadının eşit ve özgür bir birey olduğu kamudaki tüm kurum ve kuruluşlar tarafından içselleştirilmeli, kadın haklarına aykırı hiçbir söylem ve eyleme izin verilmemelidir.

Depremlerde, afetlerde ve yaşamın her alanında verilen mücadelede eşsiz katkıları olan kadın veteriner hekimlerimize minnettarız. Fiziki koşulların zorluğuna ek olarak manevi olarak da yıpranan kadın veteriner hekimlerimiz, hem binlerce canın tedavisi ve kurtarılmasında önemli roller üstlenmekte hemde toplum sağlığına hizmet yapmaktadırlar.

Uygulama sahasının ek zorluklarına rağmen, son yıllarda kadın meslektaş oranındaki hızlı artış bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. İstanbul Veteriner Hekimler Odası olarak, kadınların bir asırdan fazla zamandır vermiş olduğu hak mücadelesinin yanında olduğumuzun altını çiziyor, başta kadın Veteriner Hekimlerimiz olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

İSTANBUL VETERİNER ODASI
        YÖNETİM KURULU




8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği Düzenlendi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği 10 Mart Pazar günü yapıldı. Serbest veteriner hekimlik, gıda, ilaç, belediye, kamu ve üniversite gibi değişik çalışma alanları ve fakülte öğrencilerinden oluşan yoğun bir meslektaş katılımı gerçekleşti.

Kahvaltı ile başlayan programa panel ile devam edildi. Açılış konuşmasını TVHB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat ARSLAN ve İVHO Başkanı N. Erdinç ORHAN yaptılar. Moderatörlüğü Sevtap KUTBEK’in üstlendiği panelde, Prof. Dr. Funda YILDIRIM (İÜC Veteriner Fakültesi), Dr. Pınar BOSTANCI (Hayvan sağlığı ilaçları), Nilay ÇOLAK (Gıda), Esma Ankay (Veteriner fakültesi öğrencisi) konuşmacı olarak bulundular. Ayrıca panelin interaktif şekilde geçmesi ve birçok meslektaşımızın özgürce fikrini dile getirmesi, sosyal ilişki ve mesleki mücadelenin geleceği adına çok kıymetlidir.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetin sorumlusunun; tüm insani değerleri ikinci plana atarak daha çok kâr temelinde işleyen ve gelir dağılımı adaletsizliği üzerine kurulu sistemin olduğu belirtildi. Fırsat eşitliğinin sağlanmaması nedeniyle kadınların eğitim haklarından yoksun kaldıkları, istihdam olanaklarından yararlanamadıkları, yönetim ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer alamadıkları ifade edildi.

Her türlü afetin ve ekonomik krize bağlı yaşanan işsizlik ve yoksulluğun bedelini en çok kadınların ödediği, uygulanan istihdam, sağlık ve sosyal güvenlik politikalarının kadınları erkeklere bağımlı kılarak baskı altına aldığı açıklaması yapıldı.

Hasta, yaşlı, çocuk bakımını ve ev işlerini kadının görevi olarak gören, ev içi emeği olarak tanımlanamayan, kadınlara evdeki görevlerini de ihmal etmemek adına esnek ve kısmi zamanlı çalışma stratejilerini dayatan bu sistemin, kadınları eve hapsettiği dile getirildi.

Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde kadının eşit ve özgür bir birey olduğu, diğer türlü hiçbir hakkın güvencede olmadığı ve o toplumun geleceğinin olamayacağı açıklandı. Toplumsal çürüme ve yozlaşma koşullarında kadın haklarının yanında hem mesleki haklarımız hem de insanlık değerleri için birlikte mücadele etmek gerektiğinin önemi anlatıldı.

Fiziki koşulların zorluğunun yanında, manevi olarak da yıpranan kadın veteriner hekimlerin, hem binlerce canın tedavisi ve kurtarılmasında önemli roller üstlendikleri hem de toplum sağlığına hizmet etmekte oldukları vurgulandı. Uygulama sahasının ek güçlüklerine rağmen, son yıllarda kadın veteriner hekimlerin oranındaki hızlı artışın büyük bir mutluluk kaynağı, geleceğe dair umut ve güvence olduğu dile getirildi.

İSTANBUL VETERİNER ODASI
        YÖNETİM KURULU