SOĞUK HAVALAR VE HAYVANLAR

Yabani hayvanlar kış şartlarına karşı oldukça dayanıklıdır. Hatta kurt, tilki ve çakal gibi yırtıcı türler sert kış koşullarında daha kolay besin bulurlar. Yabani hayvanların kış şartlarının üstesinden gelebilmeleri için birincil koşul yeterli beslenebilmeleridir. Sanıldığının aksine göçmen kuşların sıcak bölgelere göç etmelerinin de ana nedeni soğuk havadan çok kış koşullarında yeterli yiyecek bulamamalarıdır. Örneğin leylekler yeterli yiyecek bulabildikleri sürece göç etmeyip kışı ülkemizde geçirebilirler. Ancak başta zayıf hayvanlarda olmak üzere sert kış koşullarında yiyecek bulamama, aniden bastıran soğuk hava koşulları, özellikle de nemli soğuk hava soğuk çarpmasına neden olur. Belirtiler lokal ve genel olarak ortaya çıkar. Lokal olarak bacaklar, parmak uçları gibi uzuvlarda donma belirtileri görülür. Özellikle kuşlarda bu bölgeler tüysüz olduğu için daha çok etkilenir. Damarlardaki daralmaya bağlı olarak kan dolaşımında bozulma görülür. Dolaşım bozukluğu sonucu dokuların beslenememesi donmanın etkilerini hızlandırır ve artırır. Bu bölgelerde donmanın şiddetine göre donma yanıkları ortaya çıkar. Bu yanık bölgeleri mikrop kapmaya müsait olduğundan müdahale edilirken dikkatli olunmalıdır. Donmaya maruz kalan bölge antiseptikli ılık suya batırılabilir ya da üzerine antiseptikli ılık suya batırılmış gazlı bezle kompres yapılabilir. Daha sonra nazikçe kurulanıp pamuk bandaj uygulanabilir. Bandajın basınçlı olmamasına dikkat edilmelidir.

Ayrıca ağrı kesici ve enfeksiyon riskine karşı geniş spektrumlu antibiyotik uygulanabilir. Bölgede tekrar kan dolaşımını hızlandırmak için lanolin veya varis pomadları kullanılabilir. Soğuktan etkilenen hayvanda genel olarak hipotermi şekillenir. Solunumda yavaşlama, bilinçsizlik ve bitkinlik belirtileri görülür. Ayrıca saç kurutma makinesiyle tüm vücuda ılık hava uygulanabilir. Hayvan bir kutuya konup üzerine kızılötesi lamba gibi bir ısı kaynağı da yerleştirilebilir. Ancak doğrudan ve yüksek ısı uygulamalarından kaçınılmalıdır. Bu tür bir uygulama doku hasarlarına yol açar. Her şeyden önce hayvanı bütünüyle, homojen olarak ısıtılmış bir ortamda tutmak en iyisi olacaktır.

Tilki hakkında
İstanbul her ne kadar büyük bir metropol olsa da zengin bir yaban hayata ev sahipliği yapar. Dünya’nın en önemli kuş göçü güzergahı olması nedeniyle her yıl binlerce kuş İstanbul üzerinden geçer. Ayrıca kış döneminde de birçok farklı tür de su kuşuna İstanbul ev sahipliği yapar. Bunun yanında birçok memeli türü de İstanbul’da barınır. Çoğu gece aktif olduğu için onların varlığından haberdar olmayabiliriz. Bu hayvanlar şehir yaşamına da oldukça iyi adapte olmuşlardır. Milyonlarca insan arasında hayatlarını devam ettirebilmelerinin ana nedeni de fark edilmeden yaşamlarını sürdürmeleridir. Tilki, çakal, kaya sansarı, yaban domuzu İstanbul’da karşı karşıya gelebileceğimiz memeli hayvanlardan bazılarıdır. Şehir içinde tilki görülmesi gayet olağan bir durumdur.

Egzotik Hayvan ve Yaban Hayatı Veteriner Hekimliği Komisyon